Sinistä valoa, harmaata valoa

Sinistä valoa, harmaata valoa

sunnuntai 26. elokuuta 2018

Kesä jonka kerran elää sain

Kiireinen kesä ilmeisesti, ei ole liiennyt aikaa blogin kirjoitteluun. Nyt se alkaa olla ohi, joten on aikaa koota yhteen joitakin kesän palasia, olkaa hyvä.

Touko-kesäkuun vaihteessa menin monena yöhön hämärtyvänä iltana terassin ovesta ulos ja ihmettelin. Ensimmäinen kesä uudessa paikassa, nyt se on sitten edessä. Millainen kesä on täällä? Millainen kesä tästä tulee?

Vasta niinä hetkinä, ajattelin, mulla oli oikeastaan ensimmäisen kerran aikaa ajatella sitä, mitä koko kuluneen vuoden aikana oikeastaan on tapahtunut. Vuodenvaihteessa kaikki muuttui toiseksi yhdellä rysäyksellä, ja sen jälkeen olen kompuroinut eteenpäin yhdessä ja samassa sumussa, saanut suorastaan ihmeellisellä tavalla tehtyä kaikki ne asiat, mitkä on ollut välttämätöntä tehdä, ilman, että olen ehtinyt pysähtyä ajattelemaan.

Muistan kesän ensimmäisistä öistä sen, että itkeskelin muutaman kerran siitä pelosta ja ahdistuksesta, joka aiemmin on jäänyt itkemättä kaiken välttämättömän keskellä. Muistan myös sen kammottavan ajatuksen, jota aiemmin en ollut päästänyt mieleeni: ei mun kuuluisi olla täällä, mun kuuluisi olla jossain muualla. Entä jos en haluakaan olla täällä? Ja nyt vain olen täällä, joudun olemaan, halusin tai en.

Muistan myös sen, että kaikki oli kuitenkin jollain sellaisella tavalla kaunista, kuin vain kevään ja kesän taitekohdassa voi olla.

Muistan kesästä yhden selkeän havainnon.
Yhdelle elämäni viikolle pakkautui hirveä määrä positiivista palautetta. Eri ihmiset lausuivat mulle toisistaan tietämättä, toisistaan täysin poikkeavissa tilanteissa täysin erilaisia kohteliaisuuksia, niin että mulle jäi käteen kamala määrä kauniita sanoja. Minuun kohdistettiin yhtäkkiä viikkojen edestä positiivista palautetta, sen verran, että asiaa piti oikein jäädä miettimään.

Useinhan positiivisen palautteen saaja ilmeisesti tuntee, ja saa tuntea itsensä hyväksi. On tehnyt jotain oikein. On tehnyt jotain hyvin. On onnistunut jossain.

Mutta todellisuudessahan kohdistin ei olekaan positiivisen palautteen saajassa. Ansio on sen, joka positiivisen palautteen antaa. Positiivisen palautteen antaja on se hieno ihminen, joka paitsi huomaa jotain kaunista, myös sanoo sen ääneen. Siinä on heti kaksi sellaista asiaa, joihin läheskään me kaikki emme pysty. Itselleni se ainakin on usein liian vaikeaa.

Kesän paras hetki oli aamupala Tammisaaressa yhtenä lauantaiaamuna aikaisin. Menimme aurinkoisena päivänä keskustan vanhanaikaiseen kahvilaan ja otimme aamupalaleivät ja -piiraat ja päälle vielä leivokset ja saimme santsikupit kahvia ensimmäisten päälle. Istuimme ulkona kivisten katujen keskellä, ja ihmettelin, milloin viimeksi olen saanut näin hyvän aamupalan. Tulin koko päiväksi iloiseksi.


Samana päivänä toteutin yhden haaveistani ja huristelin veneen kyydissä Hangon saaristossa. Kävin kahdella majakkasaarella ja päätin, että tällaiselle mun pitää saada joskus muuttaa. En minä mitään asuntoa osta, kuten jotkut olettavat ihmisten ostavan, minä hankin itselleni jonkun torpan saaristosta ja erakoidun sinne aina kesäisin.



Samalla reissulla poikettiin myös muun muassa Raaseporin linnassa.



Keskikesän heteillä pyöräilin parina iltana töiden jälkeen lähimmälle uimarannalle kahdeksan kilometrin päähän. Kävin uimassa, luin vähän aikaa rannalla, pyöräilin kotiin mekko heitettynä märän uimapuvun päälle. Tie oli muuten hiljainen, kesätuuli suhisi korvissa, laajat, kultaisina hohtavat peltoaukeat levittäytyivät molemmilla puolillani. Ilta-auringon valo oli taivaallisen kaunis. Tavailin ohikiitävistä kylteistä ruotsinkielisiä tiennimiä ja ajattelin ensimmäistä kertaa, että täällä on koti, tänne mä kuulun, kyllä minä tänne kuitenkin kuulun. 

 

Kohta sen jälkeen alkoi taas eräänlainen uusi luku elämässäni, ihan tosta noin vaan ja yllättäen. Jotain sellaista ihmeen kaltaista, jota vieläkin vain tunnustelen ja tarkkailen kunnioittavan etäisyyden päästä.

Siitä kuulette seuraavalla kertaa.