Sinistä valoa, harmaata valoa

Sinistä valoa, harmaata valoa

keskiviikko 2. tammikuuta 2019

2018


Etenkään loppuvuodesta 2018 mulla ei juurikaan ollut aikaa blogin kirjoittamiseen. Aikaa oli liian vähän, tai sitten joku muu asia meni aina blogin edelle, mutta blogipäivityksiä ei kuitenkaan syntynyt muuten kuin ideoiksi päähän.

Vuosikoonnille on kuitenkin aikaa, perinteen vuoksi ja koska uudenvuodenpäivä on vapaapäivä.

Vuosi 2018 koostui aika suurelta osin työstä. Muistan ajatelleeni elämäni olevan niin tylsää, että mulla ei oikeastaan ole muuta kuin työ ja joitain yksinkertaisia asioita sen ulkopuolella. Työ on ihan mukava asia, mutta siihen liittyvistä asioista en halua enkä voi puhua tarkemmin blogissa. Sen vuoksi tästä vuosikoonnista ei ehkä tule kamalan pitkää. Tiiviimpi koonti = uhka vai mahdollisuus? Sen päättäköön kukin lukija itsekseen.

Vuoden 2018 ensimmäisenä päivänä tein muuttoilmoituksen.
Vuoden 2018 toisena päivänä menin ensimmäistä kertaa töihin paikkaan, jossa sen jälkeen olen ollut töissä. Pieni kirjasto, joka silloin tuntui isolta. Haahuilin hyllyjen väleissä pelokkaana ja kuuntelin ruotsin kieltä, jota ihmiset siellä puhuvat joka päivä. Tuttu kieli, johon ei kuitenkaan ollut aiemmissa elinympäristöissä tottunut.

Jouduin opettelemaan Helsingin seudun joukkoliikennejärjestelmän erilaisine kulkuneuvoineen (juna, bussi, metro, raitiovaunu) ja vyöhykkeineen. Tunsin itseni sankariksi onnistuttuani ensimmäistä kertaa matkustamaan uudelta kotipaikkakunnalta vanhalle. Tämä sisälsi 1) lipunoston automaatista, onnistui toisella yrittämällä; 2) junamatkan lähijunassa, kaikki meni hyvin, 3) vaelluksen rautatieasemalta metroasemalle, tähän olin saanut askel askeleelta piirretyn ja kirjoitetun ohjeen insinööriveljeltäni, 3) metromatkan bussien lähtöpaikalle, ks. edellinen kohta, 4) oikean bussin löytämisen sieltä valtavasta hallista, joka on täynnä busseja ja 5) bussimatkasta selviytymisen, eli oman paikan etsimisen kaksikerroksisesta bussista ja stop-nappulan painamisen oikeassa kohdassa.

Ulkona oli kylmä, asunnossani oli kylmä, työpaikallani oli kylmä. Onneksi olin juuri saanut joululahjaksi uuden lämpimän takin ja lapaset. Tammikuussa kotiini ostettiin vielä lämpimämpi peitto.

Tapasin aika paljon uusia ihmisiä. Työkaverit, kokouksissa ja koulutuksissa ynnä muissa tapahtumissa tavatut henkilöt, asiakkaat. Kättelin, kättelin, kättelin ja kaikki oli mielessäni yhtä sekamelskaa.
Muutaman viikon töissäolon jälkeen saapui ensimmäinen ruotsinkielinen asiakas, jonka kanssa en mennyt paniikkiin ruotsin puhumisesta.

Helmikuussa koirani oli luonani uudella paikkakunnalla viikon ajan. Viikko oli kaunis ja kaikki meni yllättävän hyvin. Kylänraitilla liikkuvat ihmiset olivat alkaneet näyttää jonkin verran tutuilta, ja koirani tutustutti minua heihin lisää.

Helmikuusta mieleeni jäi myös elämäni ensimmäinen kokous, jossa puhuttiin pelkää ruotsia, muissa kokouksissa suomi on ollut valtakieli. Samassa kokouksessa sain syödä laskiaispullan mantelimassalla.

Helmikuun lopussa osallistuin mummoni syntymäpäiville.

Maaliskuu oli kamalin vuoden kuukausi, kuten aina.
Olin alkanut kärsiä ennenkokemattoman kovista hengenahdistusoireista. Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna heräsin yöllä siihen, että hengitykseni ei kulkenut kunnolla, vinkui vain. Onneksi minulla oli varalla keuhkoputkia avaavaa lääkettä, vaikka en sitä yleensä tarvitsekaan. Istuin koko aamuyön sohvalla, vedin avaavaa lääkettä ensin puolen tunnin ja sitten tunnin välein ja kuuntelin ahdistuneena henkeni vinkumista. Onneksi tilanne helpotti avaavalla lääkkeellä lopulta, ei tarvinnut lähteä päivystykseen.

Seuraavana päivänä siitä siltin rakkainta koiraystävääni viimeisen kerran.
Kaksi päivää sen jälkeen, tiistaina 6. maaliskuuta oli koirani elämän viimeinen päivä.

Olin kiitollinen siitä, että tein silloin kahta työtä, jotka molemmat olivat mulle uusia ja siksi vaikeita. Toista tein päivisin asiakaspalvelunaamio kasvoilla, toista iltaisin verkon välityksellä. Huutoitkin koko sen ajan jota en viettänyt töissä, itkin ja kirjoitin opiskelijoille verkkokurssipalautetta, ja se oli hyvä, sillä muutenhan olisin vain itkenyt, enkä tehnyt mitään muuta.

Muutama päivä koirani kuoleman jälkeen muutin asuntoon, jossa olen siitä lähtien asunut, ja jossa tulen asumaan määrittelemättömän ajan. Kannoin toista kertaa muutaman kuukauden sisällä vanhempieni ja veljieni kanssa kaikki kamani kuorma-autoon, ovista ulos ja toisista ovista sisään. Ajattelin, että jos nyt joku kysyy, miltä minusta tuntuu, tulee romahdus. Onneksi kukaan ei kysynyt. Kannettiin vaan tavarat ja autettiin kaikessa konkreettisessa, ojennettiin auttava käsi tarvitsevalle, ei mitään ylimääräistä.

Ostin elämäni ensimmäisen kerran useamman huonekalun ja muuta rompetta. Viikonlopun sisällä tililtäni kului enemmän rahaa kuin varmaan kertaakaan elämässäni aiemmin.

Maaliskuun lopulla kävin vuoden 2018 ainoissa hautajaisissa.

Huhtikuussa iloitsin keväästä, lisääntyvästä valosta ja toivosta, joka alkoi pikkuhiljaa itää. Huomasin, että Helsingin keskustassa hengailu perjantai-iltana oli minulle jopa aika arkinen homma. Toteutin haaveeni ja istuin Fazerin kahvilassa syömässä suklaaleivosta palkkapäivän iltana.

Sain syntymäpäivälahjaksi kahvakuulan, joka on ollut säännöllisessä käytössä.
Ostin itse itselleni syntymäpäivälahjaksi mekon, jota en ole käyttänyt vielä kertaakaan. Kyse ei ole siitä, että en haluaisi, vaan siitä, että en ole päässyt sellaisiin juhliin, joissa sitä olisi voinut käyttää.

Vietin syntymäpäiväni tietysti töissä, päivällä työpaikalla, illalla tietokoneella.

Toukokuussa vietin vappua vanhempieni kanssa. Ruoka oli valmista, kun tulin töistä kotiin vappuaattona. Illalla söimme kesän ensimmäiset mansikat ja joimme kuohuvaa.

Osallistuin työhaastattelutilanteeseen elämäni ensimmäisen kerran haastattelijan roolissa. Mieleeni on jäänyt tietous siitä, kuinka huojuvia ja horjuvia roolit ovat. Voisin niin helposti itse olla haastateltava, se olisi aivan yhtä todennäköistä kuin nyt haastattelijan roolissa olo. Toisin sanoen, ei koskaan koskaan koskaan pidä asettaa itseään toisen yläpuolelle. Jos nyt ei tietysti alapuolellekaan.

Osallistuin äitienpäiväviikonloppuna uudessa kotikunnassani julistetun kotiseutuleivoskilpailun aloittajaistilaisuuteen kunnan edustajana. Kukaan korkeammassa asemassa oleva henkilö ei päässyt paikalle, mutta minun tielleni ei asetu mikään, kun on leivoksista kyse.

Toukokuussa mulla oli ensimmäisen kerran aikaa pysähtyä hetkittäin miettimään, mitä kuluneiden kuukausien aikana oikein on tapahtunut. Katselin kaunista luontoa uuden kotini ikkunasta ja itkin.

Toukokuun lopussa matkustin Färsaarille, kauneimpiin maisemiin, joita olen nähnyt, televisio- ja valokuvat mukaan luettuina.

Aloitin kesäkuun juoksemalla maratonin Färsaarilla. Atlantti kiilteli silmissä kesäkuun auringossa, vesiputoukset kohisivat, hevoset ja lampaat tuijottivat aitojensa takaa, jylhät vuoret kohosivat ympärillä. Mieletön matka, ja maalissa sai leivoksia. Mitä sen enempää voi ihminen toivoa.

Kesäkuussa toinen työni päättyi. Ajattelin olevani nyt kesälomalla: kesän ajan teen vain yhtä työtä, muuten vietän vapaa-aikaa.

Vietin juhannuksen mökillä ja olin surullinen siitä, että kaikki muut olivat pariskuntia ja minä vain olen vuodesta toiseen sama surkea yksinäinen paska, eikä mulla ole enää edes koiraa, niin kuin joillakin muilla oli.

Heinäkuussa kävimme vanhempieni kanssa kauan suunnitellulla Itämeren saaristoristeilyllä. Risteily sisälsi pysähdyksen kahdella eri majakkasaarella, ja mulle tuli sellainen olo, että haluaisin muuttaa majakkasaarelle. Siellä oli henkinen koti.
Aamulla ennen risteilyä kävimme Tammisaaressa kahvilassa aamupalalla ja iltapäivällä risteilyn jälkeen kävimme katsomassa Raaseporin linnaa. Siis hieno päivä.

Sitä seuraavana päivänä tapasin ensimmäistä kertaa sellaisen henkilön, josta mulle tuli ensi tapaamisella sellainen tunne, että tämän ihmisen kanssa voisi olla hyvä olla. En muista, että olisin kokenut sellaista kenenkään toisen kanssa aikaisemmin.

Heinäkuussa pyöräilin ensimmäistä kertaa ympäriinsä katselemassa paikkakuntaa, jonne vuoden alussa muutin. Löysin joitakin paikkoja, joista tuli mulle tärkeitä, muun muassa yhden uimarannan. Vein sinne myös uuden ihmiseni, kun hän tuli ensimmäistä kertaa käymään luonani.

Heinäkuun lopussa pidin ne pari kesälomapäivää, jotka mulla oli. Vietin ne vanhempieni kanssa kotimaanmatkailulla, joka oli sovittu jo kesän alussa. Parhaiten mieleeni jäivät karhut Kuusamossa ja Kalajoen hiekkarannat, jonne pitäisi päästä pidemmäksi aikaa.

Elokuussa ajoin autoa ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuoteen. Ei, en omasta halustani. Suhtauduin siihen ensin vitsinä, sitten kuolemanpelkoisesti, mutta toinen ihminen oli järkähtämätön, istuin kuskin paikalle ja auto nytkähti liikkeelle ja ajoin, uin kylmässä hiessä ja huusin ja hyperventiloin mutta ajoin, ja siitä lähtien olen ajanut autoa silloin tällöin. Taivas ei ole rajana, kun alkaa tapahtua.

Uusi ihmiseni kömpi viereeni yhtenä harvinaisena, kammottavana krapula-aamunani ja kysyi, olisinko jo parisuhteessa hänen kanssaan. Vastasin, että olisin. Elokuusta lähtien olen siis voinut sanoa olevani parisuhteessa sen sijaan että olisin sinkku, jos sitä on kysytty. Kukaan ei oikeastaan kyllä ole kysynyt.

Elokuun lopussa tapasin väitöskirjaohjaajani ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja pistettiin hösseliksi aikataulujen suhteen. Yhden työn loma oli ohi.

Syyskuussa aloin muuttua huonontuuliseksi kahden vaativan työn ja taas muuttuneen elämäntilanteen puristuksessa. Syyskuussa parasta oli viikonloppu lapsuudenkodissa uuden ihmiseni kanssa, yhtä aikaa niin tuttua ja rakasta ja niin uutta.

Syksyn aikana näytin edellä mainituista syistä uudelle ihmiselleni kaikki huonoimmat puoleni ja ihmettelin, kun hän ei juossut karkuun. Niin että jos sitä yleensä sanotaan rakkauden olevan alkuvaiheessa hulluutta ja huumaa ja sitten pidemmän päälle alkaa paljastua huonoja puolia, niin minun osaltani se ei ole pitänyt paikkaansa. Ensimmäiset tapaamiset osaan ehkä vielä näytellä mukavaa, mutta viimeistään sitten oma kamala itseni kuoriutuu esiin.

Tästä syystä ajauduin loppuvuodesta lukemaan myös joitakin opaskirjoja muun muassa parisuhteessa onnistumisen ja oman itsen kanssa selviämisen suhteen. En ole harrastanut tällaisten oppaiden lukemista juurikaan aiemmin elämässäni. Nyt se tuntui ensimmäistä kertaa tarpeelliselta. Saa nähdä, onnistunko yhtään missään paremmin niiden lukemisen jälkeen. Vielä en ole havainnoinut tuloksia.

Syyskuun lopussa ajoin elämäni ensimmäistä kertaa autolla yksin pitkän matkan. Se oli epätodellisen tuntuista.

Lokakuussa ammuin elämäni ensimmäisen kerran jousipyssyllä. Se oli mukavampaa ja kiinnostavampaa kuin etukäteen osasin odottaa.

Juoksin maratonin Hangossa ja se oli hieno kokemus. Ainut harmin aiheeni on, että vuoteen 2018 ei mahtunut enempää maratoneja.

Kävin myös kirjamessuilla ja näin siellä ensimmäistä kertaa livenä väitöskirjani kannalta merkittävän henkilön.

Saatoin loppuun yhden työosuuden toisen työni osalta. Tuntui siltä, että fyysinen terveyskin kärsi jo siitä stressin määrästä.

Marraskuussa mokailin autolla ajaessa vaikka mitä, ihan vain esimerkkinä peruutin auton tolppaan pimeässä, mutta jatkoin ajamista silti.

Parasta marraskuussa oli yksi lauantai-ilta Vantaan Flamingon K18-kylpyläpuolella. Kuumavesialtaan reunalla sai hienostuneesti siemailla drinkkejä, veden alla soi hiljainen musiikki, saunaan sai mennä pariskunnittain. Ajattelin, että ilta oli koko siihenastisen elämäni romanttisin. Jokaisen ihmisen pitäisi saada kokea se. <3 <3

Marraskuun lopussa asuntooni tuotiin muovinen joulukuusi ja jouluvalot. En tehnyt sen eteen itse mitään.

Joulukuussa availin kahden suklaakalenterin luukkuja, sillä maailmasta löytyy ystävällisiä ihmisiä, jotka ostavat mulle kaksi, kun en itse saa ostettua yhtään.

Töissä oli stressiä ja vapaa-ajallakin jotain stressiä, mutta koska joulunalusaika on ihmisen parasta aikaa, mikään ei tuntunut niin kamalalta. Sain stressin takia itkua vääntävän työkaverinkin nauramaan pitämällä yhden päivän tonttulakkia päässäni. Niin pienestä voi ihmisen ilo olla kiinni.

Vietin elämäni ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän ja jouluaaton poissa lapsuudenkodistani. Itsenäisyyspäivänä pistin pöytään punaiset servietit, kokkasin ruuaksi ensin riisipuuroa ja sitten porsaansuikalekastiketta keitetyillä perunoilla ja jälkiruuaksi söimme kaupan sacher-kakkua, tryffeileitä ja liköörikonvehteja. Katsoimme Tuntemattoman sotilaan uudemman elokuvaversion. Takapihallani juoksenteli koira, voi minkä tyhjyyden se on sydämessäni täyttänyt.

Vietin yhden elämäni parhaista jouluista, joka ei kuitenkaan sellaisenakaan ollut mikään kiiltokuva, vaan onnellisuuden lisäksi aika paljon itkua ja negatiivisia tunteita. Ja ehkä juuri siksi täydellistä. Siitä haluaisin kirjoittaa vielä lähiaikoina enemmän.

Uudenvuodenaattona katselin hienon ilotulituksen, elämäni ensimmäistä kertaa pystyin katsomaan sellaista kotipihalta. Pidin kädestä kiinni toista ihmistä, ja jossain vaiheessa joku pikkulapsi hiippaili lähellemme, kurkkasi meitä ja juoksi karkuun, kun katseemme kääntyivät häneen. Ajattelin, että se oli vähän kuin minä, jos olisin voinut katsella itseäni tässä hetkessä ulkopuolelta, sanotaan nyt vaikka vuosi tai puoli vuotta sitten.

Ei uudenvuodenlupauksia tänä vuonna.
Ei odotuksia, sillä eivät odotukset toteudu.
Toiveena se, että vuoden kuluttua kaikki olisi yhtä hyvin kuin nyt.

Lopetuksena tulevaisuuden toive blogista:
kirjoitan lähiaikoina ainakin perinteisen kirjavuosipostauksen
ja lisäksi haluaisin kirjoittaa vähän lisää joulusta ja rakkaudesta
mutta katsotaanpa, tuleeko niistäkään enempää kuin ideoita.

Onnen kokemuksia jokaisen lukijan vuoteen 2019! Toivottavasti olet mukana myös tänä vuonna.