Sinistä valoa, harmaata valoa

Sinistä valoa, harmaata valoa

maanantai 27. marraskuuta 2023

Viikko 47: Nauti elämästä

 Viime aikoina olen lukenut Hidasta elämää -blogista kaksi kiinnostavaa postausta, joissa on käsitelty samankaltaista aihetta. 

Ensimmäinen lukemani postaus koski kysymystä siitä, mikä on elämän tarkoitus.
Postauksessa tuotiin ilmi se, että monelle elämä saattaa olla pelkkää selviytymistä hetkestä seuraavaan. Itselleni se oli kovin tuttu ajatus. 
Postauksessa väitettiin, että elämän tarkoitus olla nautittavaa. Elämän ei kuulu olla sinnittelemistä ja selviytymistä, vaan siitä kuuluisi enimmäkseen nauttia. 

En tiedä, olenko samaa mieltä elämän tarkoituksesta, mutta ajatus oli puhutteleva. 

Toinen postaus koski jaksamista. 
Nykyajan ihmiset puhuvat paljon siitä, kuinka pitää harrastaa liikuntaa, jotta jaksaa paremmin, pitää syödä terveellisesti, jotta jaksaa, pitää meditoida, jotta jaksaa. Jaksaa mitä? Omaa elämäänsä? Pitääkö koko ajan tehdä töitä sen eteen, jotta jaksaa elää? Jos pitää, niin kannattaisiko omaa elämää mieluummin yrittää pohdiskella ja kenties tehdä joitakin korjausliikkeitä?

Tämäkin puhutteleva ajatus. 

Näiden postausten pohjalta inspiroiduin laatimaan listan asioista, joista nautin. 
Sain kirjoitettua kaksi sivullista tällaisia asioita. 
Myöhemmin mieleeni pulpahteli vielä lisää asioita. 

Listaan tähän asioita, joita listaan tuli, ja joita sisällytin elämääni viime viikolla.

Perheen kanssa oleminen. Tämä on elämässä parasta.

Koiran kanssa oleminen. Koira kuuluu perheeseen, eli sisältyy edelliseen, mutta se on silti mainittava erikseen, koska koiran sylissä pitäminen ja koiran kanssa liikkuminen sisältää niin paljon erityistä hyvää.

Työn teko. Tällä hetkellä päätoimista työtäni on tutkimus, eli tein sitä. Nautin siitä. Nautin myös siitä, että kun on saanut tehtyä työtä, vapaa-ajan vietto tuntuu hienommalta. 

Opiskelu. Tämä on mainittava vielä erikseen. Pidän työstä, ja pidän todella paljon opiskelusta. Jos olisin työelämässä, eikä minulla olisi tutkimustyötäni sivutyönä, haluaisin opiskella jotain työn ohessa. 

Fyysinen työ. Tämä on mainittava myös erikseen. Ajattelua vaativan työn vastapainona tuntuu todella hyvältä tehdä fyysistä työtä ja sellaista työtä, jossa näkee työnsä jäljen saman tien. Sellaista työtä viime viikolla oli muun muassa siivoaminen. 

Kirjojen lukeminen. Lempiharrastukseni, on aina ollut ja tulee varmaan aina olemaan. 

Juokseminen. Tykkään juoksemisesta. 

Muu liikunta. Tykkään ryhmäliikuntatunneista, joissa kuitenkin suoriudutaan yksin. Esimerkiksi kahvakuulatunneista ja muista lihaskuntotunneista. En hakeudu niille ensisijaisesti edistääkseni terveyttäni tai saadakseni paremman kropan, vaan koska pidän liikunnasta. 

Hyvän ruuan syöminen. Viime viikolla olisin voinut syödä paremminkin, mutta söin muun muassa pizzaa, perunoita ja suikalepaistia, jauheliharisottoa, kana-avokado-pastaa ja pasta bolognesea. 

Herkuttelu. Herkkujen syömisen nautinto on mainittava erikseen. Viime viikolla söin muun muassa suklaata, keksejä ja irtokarkkeja. 

Musiikin kuunteleminen. Rakastan musiikin kuuntelemista. Tuskin kuluu päivää, jona en kuuntelisi musiikkia.

Pianomusiikin kuunteleminen. Tämä on mainittava vielä erikseen. Pianosta lähtee mielestäni kauniimpi ääni kuin mistään muusta soittimesta. Joskus on saatava kuunnella pianonsoittoa, ilman että siihen liittyy laulua. 

Kiinnostavan podcastin kuunteleminen. Maanantaina kuuntelin siivotessani kiinnostavaa podcastia, jonka aiheena oli keho. Kiinnostavan ja hyvän podcastin tunnistaa siitä, että tekisi mieli aloittaa keskustelu ja asioita jää miettimään jälkikäteenkin. 

Kirjastossa käyminen. Kirjastossa käyminen tutkitustikin lisää ihmisen onnellisuutta. 

Muumit. Lauantaina aloitin aamuni pistämällä Youtubesta pyörimään vanhoja Muumi-jaksoilla lapsuuteni aikaisilla äänillä, nykyisinhän Muumi-piirretty on dubattu uudestaan. Rakastan Muumeja kaikissa muodoissaan: Muumi-kirjat, Muumi-piirretty, Muumi-astiat ja Muumi-tekstiilit = <3 Jos minua haluaa ilahduttaa, jotain Muumi-teemaista hankkimalla onnistuminen on taattu. Muumi-piirretty oli ihana lapsena ja se on ihana ja ajatuksia herättävä aikuisenakin. Lisäksi Muumi-piirretty tuo nostalgisesti mieleen lapsuuden onnellisia hetkiä. 

Retki lähikohteeseen. Perjantaiaamuna kävin ystävän, koirani ja ystävän koiran kanssa kävelylenkillä läheisellä luontopolulla. Jos on mahdollisuus ajoittaa itse oma työntekonsa, kannattaa ehkä joskus ajoittaa työnteko pimeän aikaan ja ulkoilu valoisaan aikaan. Koira sai liikuntaa ja itse sai piristystä. 

Saunominen. Saunominen on yksi parhaista arjen luksusasioista. 

Leipominen. En ole leiponut pitkään aikaan. Lauantaina leivoin suklaakeksejä. 

Neulominen. Neulominen rentouttaa ja pitää ajatukset koossa esimerkiksi luentoa kuunnellessa. 

Palapelin tekeminen. Olen saanut työkaveriltani palapelijoulukalenterin, jossa on 1008 palaa ja jota on tarkoitus koota joulukuun ensimmäiset 24 päivää niin, että joka päivä asettaa 42 palaa paikalleen. Lopputulos on jouluinen Mauri Kunnaksen Koiramäki-kuva. Aloitin palapelin teon lauantaina varaslähdöllä, koska ajattelin, että ei minulla ole mitään mahdollisuutta selviytyä yli 1000 palan palapelistä 24 päivässä. Olen tähänastisessa elämässäni kaksi kertaa yrittänyt koota 1000 palan palapelin ja kummallakin kertaa luovuttanut alkuvaiheessa. 500 palan palapelin kokoaminen on ollut tähänastinen ennätykseni. 

Kun avasin palapelilaatikon, sain huomata, että tässä palapelissä palat ovat numeroiduissa joulukalenteriluukuissa. Kussakin luukussa on 42 palaa. Niistä kuva koostuu järjestyksessä. Sain siitä toivoa: ehkä nyt on se hetki, jona selviän yli 1000 palan palapelistä. 

Palapelin kokoaminen on todella koukuttavaa. Haluaisin tehdä sitä koko ajan. Tämänhetkinen tilanne on, että olen koonnut kuuden luukun verran paloja. Olen siis luottavainen sen suhteen, että palapeli on jouluun mennessä valmis. Se on tietysti vähän surullistakin, sillä mitä sen jälkeen sitten keksin elämäni iloksi?

Suunnittelu. Viime viikolla suunnittelin muun muassa, mihin haluaisin seuraavaksi tehdä lomamatkan ja mitä ostaisin kumppanilleni joululahjaksi. 

Yksinolo. Viihdyn yksin. 

Kotona oleminen. Viihdyn kodissani rauhassa ollen. 

Jouluasiat. Olen henkeen ja vereen jouluihminen. Joulukalenteripalapelin aloittamisen lisäksi kävin sunnuntaina kumppanini kanssa vuoden ensimmäisessä joulutapahtumassa. Siellä oli ihana tunnelma. Joimme glögit ihanasti havukranssein koristellussa kahvilassa. Näin paljon kivoja joulujuttuja. Olin vähällä ostaa pöydälle laitettavan joulukoristeen, mutta en ostanut sitä vielä. Tällä hetkellä mietin sitä vielä, ja jos vielä ensi viikonloppuna olen sitä mieltä, että haluan sen, niin sitten ehkä käyn ostamassa sen. 

Suosittelen nautittavien asioiden tekemistä kaikille muillekin!


sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Viikko 46: Takana ja edessä puhumisen taito

 Edellisten viikkojen postaukset tulevat nyt peräkkäin, koska aiemmin ne ovat jääneet kiireiden vuoksi väliin. 

Tuossa yhtenä menneenä viikkona ajattelin (taas) sitä, miten ihmiset puhuvat toisilleen. 

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä, miten ihmiset puhuvat toistensa kanssa, mitä he sanovat, ja mitä he missäkin tilanteissa sanoillaan tarkoittavat? 
Oletko miettinyt sitä, mitä tapahtuisi, jos ihmisten ajatukset olisivat luettavissa heidän päidensä päältä vaikka puhekuplista?
Uskotko, että puhekuplien sisältö ja ihmisten ääneen lausutun puheen sisältö eroaisivat toisistaan?

Työelämässä olen kuullut monta kertaa tällaisen ohjeen: Jos sinua harmittaa työpaikalla joku asia, esimerkiksi jonkun toisen henkilön käytös, ota se ensisijaisesti puheeksi henkilön itsensä kanssa. 

Hyvä neuvo. 

En vain tiedä, toimiiko kukaan niin. 

Ensisijaisesti ajattelen, että jos minun käytökseni ärsyttäisi jotakuta, toivoisin, että hän ottaisi sen puheeksi suoraan minun kanssani, eikä kenenkään muun kanssa. 
Kun vähän enemmän ajattelee, tulee mieleen, haluaisiko sitä sittenkään. Osaisiko siihen suhtautua. Onko sittenkin vain parempi, että ärtynyt käy kahvihuoneessa avautumassa toiselle, saa siten ehkä ärtymystään vähän purettua, eikä tule ollenkaan puhumaan minun kanssani. 

Jos joku taas tulee avautumaan minulle kahvihuoneessa jostakin toisesta, mietin helposti, että hänen kannattaisi ehkä ottaa asia puheeksi itse kohteen kanssa, eikä minun kanssani. 

Ohje jatkuu osapuilleen näin: Kun otat asian puheeksi toisen kanssa, kuvaile ensisijaisesti omia tunteitasi. Sano esimerkiksi näin: "Minusta tuntui pahalta, kun sinä..." 

Toimiiko kukaan näin?
Miten ihmisten keskustelut etenevät, jos näin toimitaan?

Minun on vaikea kuvitella keskustelua, jossa näin puhuttaisiin. Maailmaa, jossa selän takana puhuminen olisi kokonaan kitketty pois, ja ihmiset puhuisivat kauniisti kasvokkain siitä, miltä toisen toiminta omasta mielestä tuntuu - ja että toinen sitten osaisi vastatakin siihen rakentavasti. 

Sen sijaan ihmisten keskinäinen keskustelu vaikuttaa yleensä olevan täynnä piilomerkityksiä. 

Skenaarioita on kaksi. 

1) Ollaan kasvokkain kavereita, ja heti kun toinen kääntää selkänsä, alkaa senpäiväinen avautuminen. Koko avautumisen ajan pitää olla tarkkana siitä, että toinen ei ole kuulo- tai näköetäisyydellä. 

2) Otetaan ärsyttävä asia hymy suupielessä puheeksi toisen kanssa. Haastetaan toista miettimään omaa käytöstä, mutta tehdään se ikään kuin huumorin keinoilla. Toinen keksii jonkun hienon ja kohteliaan valheentapaisen selitykseksi omalle toiminnalleen, koska ei voi sanoa, että tein näin ihan vain ärsyttääkseni sua. Kun haastettu poistuu paikalta, äsken hymy suupielessä ollut haastaja aloittaa skenaarion 1 kaltaisen vihaisen avautumisen. 

Teennäisyydet ja valheellisuudet jatkuvat maailman tappiin asti. 

Herää vain kysymys, kannattaako meidän ihmisten ollenkaan puhua keskenämme. Eikö kannattaisi olla vain hiljaa. Siten säästyttäisiin paljolta. 

Viikko 45: Ajatuksia opintovapaan alussa

 Aiemmin kirjoitin siitä, miltä tuntui jäädä opintovapaalle. 
Nyt kirjoitan vähän siitä, mitä ajatuksia opintovapaan alussa on ollut. 

Edelleen tuntuu hyvältä olla opintovapaalla. 
Ennen opintovapaalle jääntiäni iski paniikki siitä, miltä vapaalle jääminen sitten oikeasti mahtaa tuntua. Onko se kaiken odotuksen arvoista. Entä jos en osaakaan ruveta tekemään mitään. 

Koen, että asiat ovat tähän mennessä sujuneet yllättävänkin hyvin. Olen saanut tehtyä jotakin ja opinnoille omistautuminen tuntuu hyvältä. 

Silti läsnä on ilman muuta myös helvetinmoinen ahdistus. 

Joskus työelämässä olen kehitellyt itsekseni termin "kuilun reunalla -ahdistus".

Tarkoitan sillä sellaista tunnetta, kuin seisoisit jonkun hirvittävän, käsittämättömän syvän jyrkänteen reunalla. Jyrkänne on niin syvä, että sen päättymistä ei ole mitään mahdollisuutta nähdä. Ja sinä seisot sen reunalla. Jyrkänne on pystysuora, ja on vain ajan kysymys, milloin horjahdat alas. 

Se on pakokauhuinen, kaiken kattava ja kammottava ahdistus. 

Siihen liittyy tunnetta siitä, että sinusta ei ole mihinkään. Ei ole mitään, mitä voisit tai osaisit tehdä. Olet tuhon oma. 

Opintovapaan alkuun liittyy myös ikivanha ajatus: 
ihmisarvo on suorassa suhteessa suorituksiin. Se on sidonnainen suorituksista. 

Pelkään, ja kuilun reunalla -ahdistuksen hetkinä ikään kuin tiedän, että en pysty tähän. Ilkeä ääni sisälläni nauraa: tietenkään et pysty, mitä oikein edes kuvittelet. 

Ja toisin sanoen se tarkoittaa, että sinä et ole minkään arvoinen. 

Läsnä on myös jonkinlaista ärtymystä, tai ehkä jopa vihaa. 

Vuosien varrella olen saanut kuulla monenlaisia kysymyksiä. Mitä teet, missä vaiheessa olet, milloin olet valmis, miksi et ole jo valmis. 
Viimeistä kysymystä ei ehkä ole kysytty suoraan. Ehkä vain kuulen tai luen sen ihmisten sanojen ja rivien välistä, tai ehkä se on päällimmäinen oma ajatukseni. 
Ja sen takia tekisi mieli sanoa ihmisille, kuten joskus maratonin rankkana hetkenä, että no vittu, tuu ite tekemään ja kommentoi vasta sitten. 

Vuosien varrelle on mahtunut myös hetkiä, joina ihmiset ovat selvästi kyselleet ajatellen olevansa ystävällisiä ja kohteliaita. Olen muun muassa joutunut vastailemaan väitöskirjaani liittyviin kysymyksiin kerran juhannusaattoiltana illanvietossa. 
Ihmiset eivät ymmärrä, että se on vähän niin kuin työ. Toisin sanoen se on sellainen asia, mistä ei ole ihan hirveää hinkua puhua vapaa-ajalla illanvietossa. 
Ihmisillä on päinvastoin ollut ajatus, että tämä on juuri se aihe, mikä minua eniten kiinnostaa, ja siksi siitä ikään kuin uhraudutaan kysymään. 
Tilanne ei ole ollut mukava: olen joutunut vastaamaan kysymyksiin, joihin vastaaminen aiheuttaa lähes fyysistä kipua, ja samalla olen nähnyt, että kuulijoita ei oikeasti kiinnosta pätkääkään. Kyseessä on vain heidän naurettava yrityksensä olla muka jotenkin kohteliaita. 

Ensimmäisten opintovapaaviikkojen aikana olen myös huomannut tietynlaisen mökkihöperyyden. 
Pukeudun vain adidaksiin ja löysiin rumiin T-paitoihin. En näe ulkonäköni eteen edes sen vertaa vaivaa mitä normaalisti, koska ei ole pakko lähteä kotoa mihinkään. Olen niissä oloasuissa ja urheiluvaatteissa, joissa haluaisin aina olla, ja joista joskus mietin, miksei työpaikallakin voisi olla näin. 
Kun pitää raahautua johonkin ihmisten ilmoille, tuntuu kuin lähtisi kaivautumaan esiin syvältä talvipesän onkaloista. Miettii, mitä nyt on pakollista laittaa päälle, vai voisiko lähteä ihan vain näin. Farkkujen jalkaan kiskominen on voimanponnistus. 
Esimerkiksi viime perjantaina lähdin kumppanini mukaan kauppakeskukseen, kun hän kävi leikkauttamassa hiuksensa. Minä kävin syömässä himoitsemani jäätelön ja ostamassa kyniä kirjakaupasta. Kirjakaupassa käyminen tuntui elvyttävältä. Ihanaa olla tuulettumassa ihmisten ilmoilla! 

Öh, olenhan ollut kotona jo vajaat pari viikkoa. 

Opintovapaan alkuun liittyy myös sama kauhu kuin loman alkuun. 
Heti aluksi tulee sisäinen huuto: voi helvetti, tämä loppuu. 
Mitä teen sitten, kun tämä loppuu? Miten kestän sen? Entä jos en saa siihen mennessä aikaiseksi tarpeeksi?

Mitä sitten teen?

Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia aikoja. 

Hetki kerrallaan, jokaisesta hetkestä nauttien ja juuri käsillä olevaan hetkeen keskittyen. 

torstai 16. marraskuuta 2023

Viikko 44: Silkkitien katveessa

 Syyskuussa kummisetäni kysyi minulta, haluaisinko lähteä maratonteissulle Samarkandiin. Matkaan lähtisi hänen lisäkseen kaksi muuta Country Marathon Clubin jäsentä, eli henkilöitä, jotka juoksevat maratooneja ympäri maailmaa mahdollisimman monessa eri maassa tai valtiossa. 

En tiennyt yhtään, missä Samarkand on ja onko se valtio vai kaupunki. Asiaa tutkiessani sain selville, että se on kaupunki Uzbekistanissa. Uzbekistan taas on Keski-Aasiassa sijaitseva entinen neuvostotasavalta, jossa vallitsee aavikkoilmasto ja jossa voi esiintyä maanjäristyksiä. 

Ulkoministeriön mukaan matkustaminen Uzbekistaniin on turvallista, mutta lähialueille, esimerkiksi Afganistaniin ei kannata harhautua, sillä siellä saattaa astua miinaan. Myös sairastumista kannattaa välttää, sillä sairaalahoito ei ole tasokasta. Hanavettä ei tule juoda. 

Kuulostaako kohteelta, jonne ehdottomasti haluat lähteä maratonille?

Ei kuulosta, mutta tiesin, että tällaista tilaisuutta ei tule eteen kuin kerran elämässä. Reissu sijoittui aikaan, jolloin opintovapaani oli juuri alkanut. Kuinka monta kertaa ihmiselle voi sattua yhtä aikaa nämä kaksi asiaa: vuoden mittainen vapaa alkaa, ja tarjoutuu mahdollisuus lähteä maratonille Samarkandiin? Ei ainakaan useammin kuin kerran ihmiselämän aikana. Ja siksi siihen tilaisuuteen oli pakko tarttua. 

Lisäksi, onhan kyseessä satumainen, tarunomainen Samarkand, joka sijaitsee kuuluisan Silkkitien katveessa. Tästä tosin vain kuulin ja luin muista lähteistä, itselleni Samarkand ei soittanut mitään sadunomaisia kelloja.  

Nyt olen palannut takaisin. Tässä havaintoja matkalta. 

Day 1.
Marraskuinen sadekeli. Neljän hengen matkaseurueemme on kokoontunut Helsinki-Vantaan lentokentälle. 
Tuntuu pahalta lähteä. Olen melko varma, että en enää koskaan näe koiraani tai elämänkumppaniani. Nämä ovat ne henkilöt, joiden kanssa kuolen. 

Lento Helsingistä Istanbuliin menee hyvin ja nopeasti. Lentokoneessa saa ruuaksi pastaa. 

Istanbulin lentokentällä on pitkä jatkolennon odotus. Samarkandiin lähtevä jatkolento lähtee loppujen lopuksi kaksi tuntia myöhemmin kuin sen alkuperäisen aikataulun mukaan olisi pitänyt lähteä. Lentoa odotellaan  Istanbulissa siis loppujen lopuksi iltapäivästä keskiyöhön. Kun lopulta päästään lähtöportille, virkailijalla menee syystä tai toisesta minun kohdallani hermot ja hän viskaa passini pöytään ja lähtee lätkimään. Ajattelen, että en näköjään pääsekään Samarkandiin. Toinen virkailija tulee hoitamaan asiaa ja pääsemme lentokenttäbussiin. Bussi ajaa jonnekin niin kauan, että luulen jonkun kaapanneen meidät ja lähteneen kauas lentokentältä. Lentokoneen viereen kuitenkin päädytään. 

Lentokoneessa jaetaan aluksi sukat ja maskit, jotka voisi laittaa silmille. Olen elämäni ensimmäisen kerran lentokoneessa yöllä ja se on jännittävää. Ajattelen, että ai täällä on tällanen systeemi, että ihan aluksi jaetaankin maskit ja se on siinä. Asettelen maskin silmilleni. Valoja himmennetään. 

Sitten alkaakin ruuan jako. Taas on pastaa tarjolla. Ajattelen, että mitä helvettiä. Onko tarkoitus nukkua vai syödä? Tietääkö sitä kukaan?

Lento Samarkandiin on kokonaisuudessaan pitkä ja tuskallinen. En oikein saa hyvää aentoa penkissäni. Ei jaksa lukea, mutta ei pysty nukkumaankaan tai lepäämään kunnolla. Vääntelehdin tuolissani. Jossain vaiheessa alan mietiskellä, pitäisikö jalottelun vuoksi mennä vessaan. Suunnistan pimeän käytävän poikki koneen takaosaan ja pelkään, että en löydä enää takaisin. Onnistun kuitenkin löytämään. 

Aamuseitsemältä paikallista aikaa laskeudumme Samarkandiin. Suomessa kello on neljä aamulla.

 Lentokentällä passintarkastuksessa on ruuhka. Jonotuskulttuuri on erilainen kuin Suomessa tai muissa maissa, joissa tähän asti olen vieraillut. Täällä ihmiset eivät odota kärsivällisesti vuoroaan, vaan tunkevat eteenpäin jonossa ja käyttävät hyväkseen jokaisen pienenkin mahdollisuuden kiilata joku toinen. Jonoa vahtii joku virkahenkilö, joka aina välillä käy ojentamassa törkeimpiä etuilijoita. 

Kun oma vuoroni lopulta koittaa, passintarkastaja vaikuttaa epäilevältä ja haluaa minun seisovan edessään todella kauan, ennen kuin uskoo, että minut on turvallista laskea porttien läpi. 

Lentokentällä meitä odottaa etukäteen tilattu taksi. Pakkaudumme autoon, joka kurvaa paikallisen kaupungin keskustaan. Liikenne on hullua ja liikennesäännöt ovat kaupunkilaisten omissa käsissä. Takapenkillä ei ole turvavöitä. Heittelehdimme seinästä seinään kurvien mukaan. Olen kauhuissani siitä ja tööttäysten määrästä. Selviämme kuitenkin hengissä hotellin pihaan. Suhtaudun epäileväisesti hotellin ulkokuoreen, mutta sisällä näyttää onneksi paremmalta. 

Hotellin vastaanotossa ollaan ongelmissa rahan kanssa. Eurot tai korttimaksu eivät kelpaa. Pitäisi olla paikallista valuuttaa, jota tietenkään vielä ei voi olla, ja pankki aukeaa vasta parin tunnin kuluttua. Myös hotellihuoneiden suhteen on ihmeellistä sählinkiä. 
Lopulta kaikki selviää, juuri parahiksi samaan aikaan, kun hotellin aamupala alkaa. Käymme aamupalalla ja menemme sitten muutamaksi tunniksi nukkumaan. Amupalatarjoiluissa ei ole juuri mitään tuttua. Uskaltaudun ottamaan keitetyn kananmunan, vähän jotain salaatin tapaista ja lihapiirakan tapaisen, joka myöhemmin paljastuu paikalliseksi "samsa"-nimiseksi tarjottavaksi. Kahvia ei ole saatavilla, ainoa vaihtoehto on murukahvi. 

Hotellihuoneessa saan puhelimen yhdistettyä wifi-verkkoon ja hotellin sängyt vaikuttavat hyviltä. Siitä saa vähän toivoa elämään. 

Päivällä käymme katselemassa kaupunkia. Rakennukset koristeellisine torneineen ovat vaikuttavia. Kaupungin kaduilla ajelee bussin tapainen, jossa ei ole ikkunoita, vaan vaunut ovat avonaisia. Liikkeellä on suhteellisen vähän porukkaa. Basaarissa kaupitellaan huiveja ja teetä ja hedelmiä ja paikallisia herkkuja. 

Saamme vaihdettua rahaa pankissa. 20 eurolla saan 240 000 verran paikallista valuuttaa, eli somia. Ostamme kahvit (eli murukahvilitkut) ja jotkut piirakat, ja ne maksavat 30 000. Ajattelen, että enpä ole ikinä maksanut näin paljon kahvilla käynnistä. 

Kaikki tuntuu kerta kaikkiaan kummalliselta. En ole ikinä ollut missään tämänkaltaisessa maassa. 

Illalla etsimme ruokapaikkaa ja löydämme ravintolan, joka näyttää sen verran hienolta, että ajattelemme aluksi sen olevan liian hieno ja kallis. Kun kuienkin uskaltaudumme sisään, selviää, että tasokkaan ravintolan ruoka-annosten hinta ei ole kymmentäkään euroa. Palvelu ja ruoka on hyvää. Käymme samassa ravintolassa ensimmäisen illan jälkeen muinakin iltoina. 

Day 2

Aamupalapöydässä poliittinen väittely. Uskon, että minun on viisainta pysytellä hiljaa. 
Aamupalan loppupuolella hotellin työntekijän 11-vuotias tytär tuo meille itse leipomaansa, vastaleivottua kakkua. Ensin luulen, että hänen tarkoituksensa on tulla ilmoittamaan, että aamupala-aika on lopussa, mutta sen sijaan hän tuokin meille kakkua. Sellaistakin voi siis elämässä tapahtua.

Aamupalan jälkeen suunnistamme keskustaan ja etsin postitoimiston, josta voin lähettää eilen ostamani postikortit. 

Aamulla ja illalla on viileää, mutta keskipäivällä aurinko paahtaa kuumasti. Kiroan sitä, että en ole taaskaan tullut ajatelleeksi ottaa mitään päähinettä mukaan maratonia varten. Tällaisessa auringon paahteessa saa auringonpistoksen. Auringon valo sattuu silmiin, mutta aurinkolasien mukaan ottaminen ei käynyt lähtiessä mielessäkään. 

Käymme suurella paikallisella hautausmaalla, jossa on isoja kiviä ja kiviin kaiverrettu ihmisten nimien ja elinaikojen lisäksi kuvat. Istumme hautausmaan penkillä hetken keskustelemassa elämänmenosta. 

Käymme myös moskeijassa, joita tässä kaupungissa riittää. 

Haemme juoksunumerot maratonia varten. Pääsemme mukaan videoon, jossa meitä haastatellaan. Saa nähdä, koska video tulee ulos ja millainen video siitä tuli. 

Päivällä tilaamme kebabit kadun varressa olevasta ruokapaikasta. Saamme todeta, että kebabliha täällä maistuu samalta kuin karjalanpaisti Suomessa. 

Kun illalla yritämme mennä kauppaan, ei löydykään sitä kauppaa, missä eilen kävimme. Seuraa pitkällinen keskustelu siitä, mihin suuntaan pitäisi lähteä löytääkseen oikean kaupan, missä eilinen kauppa oli ja mihin nyt pitäisi suunnata. Kauppojen sijainti herättää keskustelua myös seuraavina päivinä. Kullakin matkaseurueesta on omanlaisensa käsitys siitä, mihin suuntaan kannattaisi lähteä. Joka kerta kuitenkin jonnekin onneksi löydetään. 

Yhtenä iltana hotellihuoneessa teemme tällaisen hypoteesin:
"Tämän takia tätä kaupunkia kutsutaan sadunomaiseksi Samarkandiksi. Täällä kauppa aina välillä löytyy ja välillä ei löydy."

Käymme toistamiseen eilisiltaisessa ravintolassa. Osa seurueesta, minä mukaanlukien, päättää kokeilla kebabia täälläkin. Tässä ravintolassa kebab ei maistu karjalanpaistilta, mutta se tarjoillaan suomalaisesta kulttuurista poiketen leikkuulaudan tapaiselta, ja leikkuulaudan päällä on joku pitaleivän tapainen ja sen päällä kaikki kebabin ainesosat selkeästi nähtävillä. 

Day 3

Kaikki alkaa olla jo tutumpaa. Muistiinpanot ovat vähäiset.

Olemme todenneet, että keskusaukiolla on joka päivä hääpareja, joista otetaan kuvia. Näemme, miten lukuisat hääparit vaeltavat joka päivä keskustan aukiolle ja heistä otetaan kuvia. Ajattelen hääpukujen olevan täällä muhkeampia ja koreampia kuin suomalaisessa kulttuurissa, jossa saatetaan tyytyä yksinkertaisempaan. 

Alan olla huolissani seuraavan päivän maratonista. Ostan torilta lippiksen pään suojaksi. Kaduilla liikuskelee paljon enemmän porukkaa kuin edellisinä päivinä. 

Illalla ravintolasta hotellille palatessa pelataan varman päälle, eikä mennä suorinta reittiä, vaan etsitään ojia ja kuiluja, joiden yli hyppiä ja harppoa. Kukaan ei onnistu katkaisemaan jalkaansa, vaikka yritys on kova. 

Näin maratonia edeltävänä iltana kaupungissa on myös maratoniin liittyvä konsertti hienoine värivaloineen. Seuraamme konserttia hetken aikaa. Totean, että ehkä maratontapahtuman tunnelma täällä ei loppujen lopuksi eroa muista suurempien kaupunkien maratoneista, joille olen saanut osallistua. Ehkä täällä on turvallista, ehkä tänne ei kuolekaan. 

Day 4

Maraton starttaa klo 9 aamulla paikallista aikaa. Olemme pyytäneet hotellin henkilökuntaa aikaistamaan aamupalaa juoksun takia. Toiveemme toteutuu. Olen kiitollinen siitä. 

Aamupalan jälkeen laittaudumme valmiiksi juoksuun ja vaellamme lähtöpaikalle. Lähtöviivalla joku yrittää tulla häätämään meitä pois sillä verukkeella, että alue on maratoonareita varten. 

Lähdemme.
Hölkkään 25 km muun porukan mukana. Haluan juosta yhdessä kummisetäni kanssa, onhan tämä pitkästä aikaa yhteinen maraton. Pelkään myös eksymistä niin paljon, että mieleenkään ei juolahtaisi lähteä vieraassa maassa omaan tahtiin juoksemaan. 

On kuuma, mutta ei onneksi aivan liian kuuma. Päätä jomottaa. Mietin, kuinka paljon sitä särkisikään ilman päähinettä. 

25 km jälkeen teemme useammasta syystä sen päätöksen, että lähden juoksemaan yksin. Epäröin sitä, sillä en ole koskaan juossut ulkomailla yksin. Uskaltaudun kuitenkin lähtemään. 

Yksin juokseminen menee paremmin kuin odotan. Reitti opasteineen on selkeä. Eksymistä ei tarvitse pelätä, vaikka muita juoksijoita ei juuri näy. Ihmiset suhtautuvat ihan eri tavalla kuin Suomessa: Suomessa tässä vaiheessa oltaisiin jo keräämässä kaikkia tykötarpeita pois, mutta täällä ihmiset vaikuttavat olevan innoissaan aina nähdessään juoksijoita. Ihmiset huutavat hulluna ja heiluttavat käsiään. Joku huutaa ohi ajavasta autosta minulle: "You are the best!" On todennäköisesti elämäni ainoa kerta, kun niin käy. 

Suomeen suhtaudutaan yllättävän positiivisesti. Kun meiltä on aiempina päivinä kaduilla kysytty, mistä tulemme, ja olemme kertoneet kotimaamme, reaktio on ollut usein "yes, Finland, yes!" Ihmiset tietävät Helsingin ja etenkin jääkiekon. Kun juoksen Suomi-paita päällä, tulee samanlaisia kommentteja. 

Olen etukäteen ennen matkaa kuvitellut, kuinka täällä juostessa joutuu eksymään johonkin aavikkoerämaahan. Luulo on ollut väärä: juoksemme kaupungissa, jossa ei ehkä osaisi sanoa, missä suurkaupungissa on. Katujen varsilla olevat rakennukset koristeellisine torneineen muistuttavat kuitenkin siitä, että en ole missä tahansa Euroopan kaupungissa. 

Olen ostanut reissua varten geelejä, joita en siedä, mutta jotka on täytynyt ottaa mukaan siltä varalta, että urheilujuomaa ei ole tarjolla. Täällä urheilujuomaa on ollut tarjolla, tosin paljon harvemmin kuin Suomessa ja harvemmin kuin olen tottunut juomaan maratonin aikana, mutta sitä kuitenkin on tarjolla. Päädyn ottamaan matkan aikana yhden geelin, jonka ahdan itseeni matkan aikana väkisin, vaikka oksettaa. 

Ero suomalaiseen maratonkulttuuriin on 1) ihmisten valtavan innokas kannustushuutaminen ja 2) poliisien kurinpito. Kun olen parin kilometrin päässä maalista, juoksen leveää katua pitkin. Poliisi seisoo tien reunassa, kuten heitä on seissyt pitkin matkaa vahdissa ja ohjaamassa autoilijoita. Kaukaa näen, miten poliisi ärähtää jotakin jollekin. Ihmettelen, mistä on kyse. Vasta lähemmäs tullessani huomaan, että yksi yksittäinen jalankulkija olisi ollut tulossa tien yli. Poliisin mielestä kukaan ei saa liikkua tiellä silloin, kun maratoonari on lyllertämässä kohti. Kiitos Samarkand!

Pääsen maaliin ja saan mitalin kaulaan. Tuntuu kerrassaan uskomattomalta, että olen selviytynyt ulkomailla maratonilta maaliin omin avuin. Olen niin onnellinen, että tämä on nyt ohi. 

Parkkeeraan itseni maalialueelle odottamaan muita. Siinä vaiheessa ensimmäisen kerran koko reissun aikana yksittäinen henkilö lähestyy ja luettelee tervehdykseksi yleisimmät suomalaiset kirosanat - ne sanat, jotka hän suomeksi osaa. En jaksa vastata siihen mitään. Onnittelemme toisiamme hyvin suoritetusta maratonista. 

Muut tulevat maaliin ja taivallamme hotellille. Käymme suihkussa ja lähdemme illalla syömään. 
Tänä iltana syön ravintolassa kanaa ja riisiä. Annos miellyttää minua. 
Jälkiruoaksi tilaamme jäätelöä. Tilaus aiheuttaa ravintolan henkilökunnassa odottamatonta hämminkiä. Yksi tarjoilija käy erikseen varmistamassa: "Only ice or cream also?" Tämän jälkeen toinen tarjoilija käy kovaäänisesti ilmoittamassa, että aikaa menee kuusi minuuttia, ei yhtään enempää eikä vähempää. Näiden välikohtausten jälkeen emme tiedä, mitä on odotettavissa. 

Pöytään kannetaan kuitenkin aivan kelvollinen jäätelöannos, ehkä jopa parempi kuin edellisinä iltoina. 

Hotelliin paluun jälkeen orastava päänsärkyni yltyy yltymistään. Note to self: särkylääkkeitä mukaan reissuun seuraavalla kertaa. Nyt minulla ei ollut niitä. Ehkä siksi, että tarvitsen niitä niin harvoin. Onneksi yhdellä reissukavereista on särkylääkettä mukanaan, ja saan siitä avun. Seuraavana aamuna särky on poissa. 

Day 5

Tänään käymme hienoimmassa kohteessa, jonka koko reissun aikana näemme. Se on aika paljon sanottu.
Kyseessä on yltympäriinsä kullattu mausoleumi, jonka katto kohoaa korkeuksiin. Tärkeiden ja rikkaiden henkilöiden haudat ovat hienompia kuin kuninkaiden linnat. 

Toinen merkillepantava asia tänään on hullu tienylitys. Yksi porukasta lähtee ylittämään tietä täällä mielipuolisten kaahailijoiden ja tööttäilijöiden luvatussa maassa hetkenä, jona muuta liikennettä ei ole. Meidän muiden on seurattava perässä, jos haluamme pysyä yhtenä porukkana. Kun yritämme sitä, liikenteen hiljainen hetki on auttamatta ohi. Tien yli ei olisi mitään toivoa päästä, ellei yksi autoilija jostain syystä hiljentäisi meidät nähdessään. Jostain syystä se tuntuu lähes vaatimukselta lähteä ylittämään tietä. Harmi vain, että tie on leveä ja autoja, jotka eivät hiljennä, aivan riittämiin. Tien yli juoksemisessa autoja väistellen ja kuolemaa peläten ei ole mitään järkeä. Ensimmäisen ja ainoan kerran koko reissun aikana olen aidosti vihainen. Päätän, että jos tällainen tilanne tulee toisen kerran, jättäydyn porukasta. 

Day 6

Tänään käymme katsomassa paikkaa nimeltä Afrosiab Archeological Site.
Siellä on hiekkaa ja hiekkadyynejä loputtomiin. Tavoittelemme huippua, josta näkisi kauas, mutta edessä kohoaa aina vain lisää dyynejä. Täällä on nyt vähän kuin sitä aavikkoa, jota ennen matkaa odotin. 
Alaspäin laskeutuessa etureisiin sattuu kuin terällä pistettäisiin, kiitos toissapäiväisen maratonin. Ötököitä lentää silmiin. On ehkä hienoinen pelko eksymisestäkin, mutta onneksi se osoittautuu turhaksi. 

Illalla onnistun kuin onnistunkin mahduttamaan kaikki tavarat reppuun. Huomenna, jos Luoja suo, pääsee kotiin. 

Day 7

Kello soi ennen aamuneljää paikallista aikaa. Ahtaudumme taksiin ja huristamme lentokentälle. Lentokenttä on hienosti valaistu ja häikäisee aamun pimeydessä. 

Passintarkastuksessa ja turvatarkastuksessa kestää kauan. Laitteet, joiden kanssa passintarkastuksen voisi ehkä hoitaa, eivät toimi, ja tarkastukset on hoidettava virkailijoiden kanssa. Turvatarkastuksessa kengätkin pitää ottaa pois, mitä en ole ennen kokenut. 

Kuin ihmeen kaupalla siitä ruljanssista kuitenkin selvitään. Käymme tuhlaamassa viimeisiä paikallisen valuutan rahoja suklaalevyihin. 

Lennolla Istanbuliin aluksi luen, mutta sitten valoja himmennetään, enkä näe enää lukea. Se on oikeastaan positiivinen asia, sillä nyt saan aikaiseksi hyödyntää mahdollisuuden katsoa elokuvaa. Olen skeptinen lentokoneen elokuvatarjonnan suhteen, mutta sieltähän löytyykin "Rakkaani merikapteeni" -elokuva, jonka näkemisestä olen jo kauan haaveillut. Hyvä, että en ole tuhlannut rahojani elokuvalippuun, kun nyt matka ihanan elokuvan parissa sujuu kuin huomaamatta. 

Istanbulin kentällä jälleen pitkä odotus. Ennen Suomeen lentävän koneen lähtöä tulee muiden asioiden ohessa myös puheeksi se, että edellisellä lennolla lukemiseni ei ole onnistunut valojen himmentämisen vuoksi. Vielä näin matkan viime metreillä saan oppia uuden asian, eli sen, että matkustaja voi lentokoneessa sytyttää lampun, joka ei kohdistu kehenkään muuhun kuin lampun sytyttäneeseen henkilöön. Tätä ohjetta voin jatkossa hyödyntää, jos haluan lukea yön tai aikaisen aamun lennoilla. Tosin olen melko varma, että tulomatkalla jotakuta edessäni istuvaa käytiin komentamassa laittamaan lamppu sammuksiin, kun kone oli muuten pimeänä. Se, tapahtuiko näin todella, ja miksi, jäi arvoitukseksi. 

Hiukan ennen Suomeen laskeutumista lampun sytyttämistä päästään demonstroimaan käytännössä. Jostain syystä (joka sekin jää mysteeriksi) kaikki koneen valot sammutetaan vähän ennen laskeutumista. Tulee pilkkopimeää. Vieressä oleva alkaa etsiä silmälasejaan ja ne sitten yhdessä löydetään. Varmuuden vuoksi sytytetään minun yläpuolellani oleva lamppu osoittamaan, että valo ei kohdistu kehenkään muuhun koko koneessa. 

Lopulta kone laskeutuu maahan kunnon rysäyksellä. 

Selvittiin! Elämäni ei päättynytkään.

Tämän kirjoituksen myötä lämmin kiitos 
etenkin kummisedälleni tästä matkan mahdollistamisesta ja 
muille mukana olleille matkaseurasta. 
Ikimuistoinen reissu! Oli etuoikeus saada kokea se kanssanne.