Sinistä valoa, harmaata valoa

Sinistä valoa, harmaata valoa

lauantai 24. tammikuuta 2015

Somessa tyhmyys tiivistyy


 Tämä kirjoitus on muutaman päivän vanha, sillä olen ollut vaihtelevaa mieltä siitä, onko tällaista soveliasta julkaista vai ei. Nyt olen sopivan välinpitämätön sen tekemään. 

Koska en käytä muuta sosiaalista mediaa kuin Facebookia, ei liene vaikea arvata, mistä nyt on kyse.
Facebook, tuo vallan viehättävä väline, josta en olekaan sanonut poikkisanaa täällä blogissa juuri koskaan aiemmin.

Kaikille lienee enemmän tai vähemmän selvää, että Facebook on täynnä tyhmiä asioita. Minä en ole ainut, joka niitä sieltä jatkuvasti bongailee. Tuntuu vaikealta käsittää, että niin suuri ihmispaljous sitä aktiivisesti käyttää, sillä oikeastaan koskaan (ainakaan enää nykyään) siitä ei kuule mitään hyvää.

Facebook on ensinnäkin täynnä typeriä testejä, kuten "Millainen ihminen olet?", "Kuka olet?" ja "Minkävärinen hattu olisit, jos olisit hattu?" Ihmiset, jotka haluavat tyhmyysleiman otsaansa, tekevät näitä testejä ja megatyhmyysleiman haluavat vielä jakavat tuloksensa, jolla ei koskaan ole mitään tekemistä testissä annettujen vastausten kanssa. Sama ihminen voi saada eri tuloksen, vaikka vastaisi täsmälleen samoihin kysymyksiin täsmälleen samoilla vastauksilla kahteen kertaan.

Facebook on täynnä sosiaalisen median yleisiä typeryyksiä, kuten sitä, että joidenkin pitää ottaa jokaisesta elämässä vastaantulevasta asiasta kuva ja jakaa se Facebookissa. Ilmiö täydellistyy, kun aina löytyy joitakin, jotka tulevat tykkäämään ja kommentoimaan ylistyssanoin, oli kuvassa sitten oma naama, oma sormenpää, ikkunasta näkyvä maisema tai oma ikkunalauta.

Se, että Facebookissa törmää tyhmiin asioihin, ei siis ole mikään uusi havainto.
Eilen kuitenkin törmäsin tyhmimpään asiaan pitkään aikaan. Tämä asia ansaitsisi merkkipaalun. Jopa Facebookin kaiken ylittävän tyhmyyden mittapuulla vielä vuonna 2015 voi tulla vastaan jotakin ihan hätkähdyttävän hölmöä. Aplodit sille.

Kyseessä oli erään Facebook-kaverini tilapäivitys. Tässä ei siis ole edes mitään sellaisia lieventäviä asianhaaroja, että kyseessä olisi ollut joku kiertävä kaikkien statuksessa vuorotellen oleva päivitys tai haaste. Tää oli ihan yksittäisen ihmisen oma yksilöllinen päähänpisto, ja ihan omilla ansioillaan hän ansaitsee minulta jonkinlaisen vajakkipalkinnon.

Päivitys meni osapuilleen näin:
"Viimeisen vuoden aikana olen sattuneesta syystä pohtinut paljon sitä, kuka oikein olen. Olen esim. joutunut pohtimaan paljon sitä, olenko muiden silmissä yhtään sellainen, kuin itse kuvittelen olevani. Sen vuoksi pyydän, että kaikki te facebook-kaverini, tutut ja tuntemattomammatkin, tulisitte tähän kertomaan rehellisen mielipiteenne siitä, millainen minä teidän mielestänne olen. Myös negatiivista palautetta saa antaa, sillä tämä ei ole mikään kehujenkerjäyspäivitys. Itse asiassa kamala palaute olisi erittäin hyödyllistä, sillä haluaisin nimenomaan pystyä kehittämään itseäni parempaan suuntaan."

Mikä oli seuraus?
Se, että kymmenet ihmiset tulivat ylistämään tätä ihmistä. Tää ihminen sai kuulla itsestään kaiken positiivisen, mitä vain voi kuvitella. Hän on hauska, huumorintajuinen, säkenöivän fiksu, älykäs, nerokas, nokkela, itsenäinen, viisas, ystävällinen, ihana, mukava, sydämellinen, lämminsydäminen, taiteellinen, lahjakas, osaava, kyvykäs, vahva, täydellinen. Hänen ainut vikansa on kommentoijien mukaan, että hän ruoskii itseään liikaa turhan päiten. Eihän hänen kaltaisensa ihmisen tarvitse muuttaa itsessään mitään.
Päivityksentekijäihminen ei jäänyt enää tämän jälkeen kalastelemaan niitä negatiivisia päivityksiä, joita hän alkukirjoituksessaan nimenomaisesti pyysi. Hän vain kiitteli otettuna ja tyytyi täydellisen ihmisen osaansa.

Harkitsin vähän aikaa, että olisin kommentoinut tähän tilapäivitykseen sen, mitä oikeasti ajattelen. Sitähän kyseinen ihminen pyysi.
Päädyin kuitenkin jälleen kerran siihen tulokseen, että on viisainta vain pysytellä hiljaa. Se näyttäytyy viisaimpana ratkaisuna aika monessa tilanteessa. Enkä silti ole ollenkaan varma, onko se loppujen lopuksi viisain. Olisiko tällaiselle ihmiselle, tällaisessa tilanteessa, parempi sanoa suoraan vai jättää sanomatta?

Nyt voisi tietysti saada kuvan, että tyhmä ihminen ei ollut se tilapäivityksen laittaja, vaan ne kommentoijat.
Olen miettinyt asiaa eilisillasta lähtien. Ihan vain siksi, että tällaista ei ole tullut koskaan ennen vastaan.
En voi muuta sanoa, kuin että tää todellakin oli jonkinlainen huippu kaiken Facebookissa nähdyn tyhmyyden keskellä, pitkään aikaan.

Ensinnäkin. Luulisin, että hyvin, hyvin harvassa on todella niin vahvoja ihmisiä, jotka kykenevät ja / tai haluavat kuulla oikeasti rehellistä palautetta itsestään.

Jos ihminen todella haluaa kuulla rehellistä palautetta itsestään, niin luulisin vähemmänkin älykkään ihmisen tajuavan, että Facebook ei ole paikka, jossa sitä kannattaa kysyä.
Facebook on a) paikka, jossa (turha) kehuminen vain on välttämätön osa toimintakulttuuria, b) paikka, jossa ovat kaverit, jotka eivät ehkä ole parhaita antamaan sinulle negatiivisista puolistasi negatiivista palautetta ja c) paikka, jossa useimmat toimivat omalla nimellä ja omalla naamalla perusryhmädynamiikan sääntöjen alaisena.
Tuskin kukaan haluaa antaa negatiivista palautetta siihen ylistysketjuun, vaikka se kuinka rehellistä ja hyödyllistä tilapäivityksen kirjoittajalle olisikin, kun seurauksena on väistämättä koko muun porukan ja todennäköisesti vielä aloittajankin verinen kosto.

Tiivistys:
Luulin tyhmiksi niitä ihmisiä, jotka rehellisesti kerjäävät kehuja päivittämällä jatkuvasti kuvia itsestään ja tekstejä omista saavutuksistaan. Luulin tyhmiksi niitä, jotka jakavat ylistäviä testituloksiaan, koska kaikkihan saavat niistä testeistä yhtä ylistäviä testituloksia.

Tällä erää pidän heitä kaikkia aika fiksuina.
Sääntö numero 1: jos haluat kerjätä kehuja, niin kerjää niitä avoimesti.
Teen sitä itsekin. Pidän tarkkaan huolen, että jokainen maratonini tulee päivitetyksi Facebookiin. Ennen raportoin myös parhaat tenttitulokset ja kaikki muutkin onnistumiset. Enää nykyisin en jaksa.
Teen myös niitä testejä. Jaan joskus tuloksia Facebookissa. Olen samaa tyhmää massaa, kuin kaikki muutkin.
Raivokas reaktioni tähän ihmiseen johtui varmaankin siitä, että olen vain kateellinen. Jos minä laittaisin tuon kaltaisen tilapäivityksen, niin siihen ei kommentoisi kukaan mitään. Ihan parhaassa tapauksessa maksimissaan kaksi ihmistä tulisi kohteliaisuudesta sanomaan, että olen ihan mukava ja fiksu. Sen lisäksi mulla on pari luottoihmistä, jotka antaisivat mun kasvokkain kuulla kunniani tyhmyydestäni, jos menisin tuollaisen tilapäivityksen laittamaan.
Ehkä on rikkaus, että jalat pysyvät tukevasti maassa?

Toisaalta tiedän, että kenenkään sanoma ei auta mihinkään, jos ei itse usko itseensä.
Kehujenkerjäyskulttuuri Facebookissa (ja muualla sosiaalisissa medioissa) ei viesti mistään muusta kuin ihmisten epävarmuudesta. Kehut ja tykkäykset vertautuvat jonkinlaiseen huumeeseen. Ihmisille, jotka saavat paljon positiivista huomiota, ei riitä mikään. He lataavat, kirjoittavat, jakavat aina vain lisää ja lisää, eikä kulu aikakaan, ennen kuin suurinkaan ylistyslaulu ei tunnu enää miltään. Sehän on vain arkipäivää.
The Ihminen, josta tässä päivityksessä hienotunteisesti puhun nimeltä mainitsematta, tuskin on tänään yhtään itsevarmempi kuin eilen. Kyllä hän varmasti tiesi itsekin, mitä hänen rehellisen palautteen pyynnöstään seuraa. Ja ihan yhtä varmasti hän tietää myös, ettei se kymmenien kommenttien ylistys lopulta muuta mitään. Vasta se muuttaa, jos ihminen itse tietää olevansa hyvä, ja uskoo siihen. Ja sinä päivänä hänen ei enää tarvitse tulla hakemaan "rehellistä palautetta" Facebookista.

Pyrkikäämme tähän kaikki.

P.S. Mietin pitkään, voinko kirjoittaa tällaista blogiin. The Ihmistä kohtaan tämä ei ole kovin mukavasti tehty. The Ihminen tai kukaan hänet tunteva tuskin kuitenkaan lukee tätä blogia. Ja jos sattuisikin joskus lukemaan, niin oikeastaan se olisi hänelle kyllä ihan aiheellista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti