Sinistä valoa, harmaata valoa

Sinistä valoa, harmaata valoa

torstai 10. heinäkuuta 2014

Musiikkia joka tilanteeseen.

Eräs ystäväni osallistui pari vuotta sitten Facebookissa "30 päivän haasteeseen", jonka ideana oli linkittää Youtubesta erilaisia, jollakin tavalla itseä koskettavia kappaleita ohjeiden mukaan. 

Päätin huvikseni kokeilla itse tehdä sellaisen nyt täällä blogissa. En tee tätä nyt ohjeiden mukaan, eli niin, että joka päivä pitäisi linkittää yksi kappale, vaan otin raa'asti kaverini Facebook-profiilin mallin mukaan ne kysymykset tähän ja listaan kaikki kolmekymmentä tähän yhteen postaukseen. 

En linkkaa kappaleita tähän, sillä se ei taida onnistua täällä blogissa. Kerron vain esittäjän ja kappaleen nimen. Kelpuutan listalleni kuitenkin vain sellaisia biisejä, jotka löytyvät Youtubesta, jotta haaste toimii, kuten sen on tarkoitus, eli että kukin voi halutessaan käydä ne kuuntelemassa. 

Tästä se siis lähtee!

1. Lempikappaleesi.
Heti tuli kaikkein vaikein, sillä en mä tiedä.  Otan tähän kuitenkin sen jo taannoisessa kysymys-vastaus-postauksessani tämänhetkisenä lempikappaleena mainitsemani Herra Ylppö ja ihmiset: Mies murtuu. Eiköhän se edelleen kanna tämänhetkisen lempikappaleeni kunniamainintaa.

2. Vähiten lempikappaleesi.
Inhoan rap-musiikkia. Inhoan Cheekiä, ja kaikkea muuta sellaista typerää jumputusta. Mainitsen nyt yhtenä "vähiten lempikappaleena" vaikka sen muutaman vuoden takaisen kesäbiisin, Kymppilinjan sen typerän "täältä tulee hauki" -renkutuksen. Hyi olkoon. Inhoani lisää muisto siitä, kuinka jollakin idiootilla oli tuo biisi soittoäänenä, ja kännykkä räjähti soimaan kaikista maailman paikoista juuri kirjastossa. Eikä se idiootti voinut vastata siihen kännykkään, vaan se raikui siellä raikumistaan, kirjastonhoitajakin jo joutui puuttumaan asiaan. Hyi.

3. Kappale joka tekee sinut iloiseksi.
Ainakin tässä viime aikoina Scandinavian Music Group -yhtyeen "Kaunis Marjaana" on nostanut mun mielialaa ainakin hippusen verran, kun on ollut huono hetki.

4. Kappale, joka tekee sinut surulliseksi.
En ole ainakaan vielä löytänyt esittäjää, mutta kappaleen nimi on "It's a long road". Soi mm. Rambo-elokuvassa ja itse olen löytänyt sen Youtubesta taustamusiikkina videolle, jonka eräs isä teki kouluampujana kuolleen poikansa muistolle. Video tekee surulliseksi, mutta jotakin syvältä sydämestäni riipaisevaa on pelkästään tuossa kappaleessakin.

5. Kappale, joka muistuttaa sinua jostakin henkilöstä.
Näitä löytyisi paljon, mutta sanon nyt vaikkapa King Diamond: So sad

6. Kappale joka muistuttaa sinua jostakin paikasta.
Alphavillen Forever young. Muistan elävästi, kuinka jonotin veljeni kanssa aurinkoisena heinäkuun lopun päivänä Särkänniemen laitteeseen vuonna 2004, ja se kuului taustalla. Se oli vasta toinen kerta, kun kuulin tuon kappaleen. En tiedä, miksi se on jäänyt mieleen, mutta aina se hetki piirtyy verkkokalvolleni, kun kuulen tuon biisin. Tampere, Särkänniemi, jonotus HipHop-nimiseen laitteeseen.

7. Kappale, joka muistuttaa sinua tietystä tapahtumasta.
 Kolmantena päivänä elokuuta vuonna 2012 toteutin kymmenen vuotta elättelemäni haaveen ja hyppäsin benji-hypyn 150 metristä Helsingissä meren rannalla. Adrenaliinisyöksyissä heti hypyn jälkeen kuulin radiosta Dingon "Adios Rosario" -kappaleen, joka alkoi tilanteeseen täydellisesti sopivilla sanoilla "Vain askeleen päässä on vapaa pudotus". Myös kertosäe kuvasi tunnelmiani: "Adios amigos, poistun näyttämöltä kiitos, allani taivas ei jaksa minua kantaa." Se siis! 

8. Kappale, josta osaat kaikki sanat.
Näitäkin löytyis vaikka kuinka, sillä mulla on jokin pakkomielle laulujen ulkoa opettelemiseen, mutta mainitsen vaikka konfirmaatiolauluni vuodelta 2006, "Herra kädelläsi".

9. Kappale, jonka osaat tanssia.
No ei kyllä yhtään mikään. Enkä haluakaan. Laitetaan vaikka "Poloneesi", oon mä sen vanhojentansseissa selvittänyt jotenkuten.

10. Kappale, joka saa sinut rentoutumaan / rauhoittumaan.
Vaikkapa se jo täällä blogissa kerran lainaamani A-M. & P. Simojoen "Itkemättömät itkut". Uskonnollisesti latautuneesta kappaleesta en välttämättä allekirjoita ihan kaikkea, mutta sanoituksessa on kuitenkin aika paljon sellaista, mikä rauhoittaa.

11.  Kappale lempibändiltäsi.
 Abba - The winner takes it all

12. Kappale artistilta / bändiltä, jota inhoat.
Cheek - Timantit on ikuisia

13. Kappale, joka tuottaa sinulle iloa / hupia.
Ismo Leikola - Pendolino

14. Kappale, josta muut eivät odottaisi sinun pitävän.
Iron Maidenin "The Loneliness of the Long Distance Runner" -kappaleen linkittäminen Facebookiin aiheutti ainakin joskus ihmetystä lähimmäisissäni. 

15. Kappale, joka kuvaa sinua.
Samae Koskinen - En anna periks

16. Kappale, josta pidit ennen, mutta inhoat nyt.
Sellasta ei taida olla, mistä olisin pitänyt joskus ja inhoaisin nyt, mutta sellasia on kyllä valtavasti, joihin olen totaalisen kyllästynyt, vaikka joskus olen pitänyt. Sanotaan nyt vaikka Smurffit, esimerkkibiisinä vaikka "Smurffijengi". Tykkäsin pienenä Smurffeista paljon, nykyään lähinnä nauran niiden typerille matkimisversioille alkuperäiset kuultuani. 

17. Kappale, jonka kuulet usein radiosta.
 Olen viime aikoina kuunnellut aika vähän radiota, mutta sanon vaikka Janna: "Sä et ole hullu".

18. Kappale, jonka toivoisit kuulevasi usein radiosta.
Tähän mulla on suorastaan eeppinen tarina tarjolla. Kuulin joskus 14-vuotiaana yhden vuoden aikana pari kertaa Gazebon I like Chopin -biisin radiosta ja tykkäsin siitä paljon. En kuitenkaan noilla kerroilla onnistunut saamaan selville, mikä tuo kappale on nimeltään, joten aloin ihan tosissani kytätä, että kuulisin sen joskus taas radiosta ja saisin samalla tietää, mikä biisi se on. Kyttäsin ja kyttäsin - täysin tuloksetta. Se biisi katosi kuin tuhka tuuleen. Etsin sitä ihan oikeasti vuosikaudet Youtubesta, saatoin jumiutua tunneiksi Youtubeen vain kalastamaan tätä yhtä biisiä niiden harvojen sanojen perusteella, jotka muistin, mutta turhaan. Se on mielestäni jo aika saavutus, sillä Youtubesta löytää kaikenlaista yllättävän helposti ja nopeasti. Tätä biisiä ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja aloin jo kuvitella itse keksineeni koko jutun, kuulleeni harhoja, että koko kappaletta ei koskaan ollutkaan, tai jotain vastaavaa. Ja sitten, yhtenä iltana vajaat pari vuotta sitten, istuin yhtenä iltana oluella erään ystäväni kanssa ja päädyimme keskustelemaan musiikista. Valtavaksi hämmästyksekseni ystäväni otti puheeksi juuri tän kappaleen, jota olin vuosikaudet turhaan etsinyt: hän sanoi, että on yksi kappale, jonka hän tietää tähän liittyen, mutta jonka nimeä hän ei muista, joku joka menee jotenkin sillein että.... Ja kun hän sanoi ne maagiset sanat, joilla olin niin monta kertaa yrittänyt hakea biisiä Youtubesta, aloin lähes kiljua ilosta keskellä baaria ja huutaa, että "JUST TOI, MÄ TIEDÄN MITÄ SÄ TARKOTAT, TIEDÄN TÄSMÄLLEEN!!!" Ja mikä onnellisinta, ystävälläni oli tämä kappale koneellaan ja hän lupasi lähettää sen minulle. Seuraavana päivänä kuuntelin tätä sitten kaikkien niiden kadotettujen seitsemän vuoden edestä.
Niin, että kunpa se vain tulisi useammin radiosta.

19. Jokin kappale lempialbumiltasi.
No nyt tuli paha. Otan tähän vaikka yhden lempibändini, Kentin, albumin "Jag är inte rädd för mörkret" ja sieltä biisin "Låt dom komma".

20. Kappale, jota kuuntelet, kun olet vihainen.
Ah, tämä muistutti mieleeni, kuinka kaukana ovat ne ajat joskus teininä, kun piti aina rynnätä vihaisena omaan huoneeseen mököttämään ja pistää stereoiden kuulokkeet korville. Silloin toimi ainakin Apulanta, ja varmaan kappaleena voisi mainita esim. "Vasten mun kasvojani". Eiköhän se aja asiansa vieläkin.

21. Kappale, jota kuuntelet, kun olet iloinen.
No ensimmäisenä viime ajoilta tuli mieleen Kaija Koo - Supernaiset.

22. Kappale, jota kuuntelet, kun olet surullinen
Samoin vasta tältä keväältä tutuksi tullut Jenni Vartiaisen "Suru on kunniavieras". Haluaisin ainakin tiettyinä hetkinä uskoa laulun sanoja siitä, että suru on kunniavieras, itkua varten on ihmisen silmät ja tuleehan tuolta se toinen päivä, kun on keveät askeleet. 

23. Kappale, jonka haluaisit soitettavan häissäsi.
Tää on päätetty jo aikoja sitten! Leif Wager - Romanssi

24. Kappale, jonka haluaisit soitettavan hautajaisissasi.
Jos pitäisi nyt kuolla ja valita, valitsisin varmaan Heli Kajon "Jos mä kuolen nuorena". Muuten en vaivaudu tällaista nyt miettimään. 

25. Kappale, joka saa sinut nauramaan.
Kun Ismo Leikola tuli jo mainittua, niin sanotaan tähän nyt vaikka Juice Leskisen "Sika".

26. Kappale, jonka osaat soittaa jollakin soittimella.
Niinkin haasteellisen biisin kuin "Ihme ja kumma" osaan soittaa pianolla.

27. Kappale, jonka haluaisit osata soittaa jollakin soittimella.
Musta olisi ylipäätään upeaa osata soittaa pianoa, kunpa olisikin rahaa ja jaksamista sen opetteluun. Celine Dionin "My heart will go on" -kappale pianolla soitettuna on kuitenkin yksi kauneimmista musiikkielämyksistä, joita olen kokenut, joten sen nyt ainakin haluaisin osata itse soittaa.

28. Kappale joka saa sinut tuntemaan itsesi inspiroituneeksi ja luovaksi.
Vaihtelee, mutta sanotaan vaikka jo mainitun Gazebon "Masterpiece". Voi, kuinka mä rakastan tuollaista musiikkia.

29. Kappale lapsuudestasi.
No tähän on kai pakko laittaa se Kake Randelin - Avaa hakas, jota me isäni kanssa aina kuuntelimme yhdessä automatkoilla, ja josta mä olin jostakin tuntemattomasta syystä ihan liekeissä joskus 4-5-vuotiaana. Ja nyt kun tää on näin paljastettu täällä julkisesti, en kai voi enää liikkua ulkona muutoin kuin paperipussi päässä.

30. Kappale jonka kuullessasi haluat auttaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja maailmaa.
En tiedä onko tää ihan sitä mitä haetaan, mutta Jukka Takalon "Jokainen on vähän homo" tiivistää mielestäni olennaisia asioita tästä maailmasta, sellaisia, joissa haluaisin pystyä auttamaan. Varsinkin, jos sitä ei kuuntele ainoastaan homoseksuaalisuuden puolestapuhujana, vaan ylipäätään ihmisyyttä ja ihmisten kaikkinaista erilaisuutta kunnioittavana kannanottona. 

 






 

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti