Sinistä valoa, harmaata valoa

Sinistä valoa, harmaata valoa

torstai 13. maaliskuuta 2014

Sairasta kilpailua.

Ajattelin tänään paasata teille uusimmasta ärtymyksen aiheestani, nimittäin eräästä televisio-ohjelmasta ja sen jo lähtökohtaisesti mielestäni sairaasta kilpailuasetelmasta. Erika-täti on jälleen tänään vähän vihainen. Tai ehkä vähän enemmänkin.

Kyse on siis tänään viimeistä jaksoaan esittelevästä Maajussille morsian -ohjelmasta. Jos ette tiedä, niin sehän on sellainen ohjelma, johon ihan tosielämän tavalliset kansalaiset voivat ilmoittautua mukaan. Sinne otetaan joka vuosi muutama mies tai nainen, "maajussi" tai "maajussitar", jotka asuvat maatillalla ja joilla ei ole miestä / vaimoa. Heidät esitellään TV:ssä ja kuka tahansa voi tämän jälkeen lähestyä heitä kirjeitse, jos kyseinen tyyppi on jollakin tavalla sytyttänyt. Sitten maajussit / jussittaret valitsevat parhaiden kirjeiden lähettäjät kasvokkaisille treffeille, jonka jälkeen valituista karsitaan vielä muutama mukaan farmiviikolle. Morsian / sulhasehdokkaat viettävät viikon maajussin tilalla tarkoituksenaan tutustua havittelemansa maajussin elämäntyyyliin. Viikon aikana maajussi treffaa vielä pidemmin kahdenkeskisesti vuorotellen jokaista ehdokastaan. Viimeisessä jaksossa, eli tänään, maajussit sitten julkaisevat, kenet he näistä ehdokkaista ehkä haluavat kumppanikseen vai haluavatko ketään.

Tämä ohjelma on tullut telkkarista jo vuosien ajan. En ole seurannut jokaista kautta, vain muutaman. Tänä vuonna olen taas seurannut. Jokainen kausi on ollut erilainen, mutta kaikista minun seuraamistani kausista tämä kausi on ollut inhottavin. Muiden kausien kohdalla en ole ajatellutkaan kysymystä, mikä tällä kaudella on pyörinyt mielessäni jatkuvasti: kuka on voinut keksiä jo lähtökohdiltaan noin sairaan kilpailuaseteleman?

Telkkarihan tulvii kaiken maailman kilpailuohjelmatarjontaa. Joka toisessa ohjelmassa on joukko joko julkkiksia tai taviksia, jotka kilpailevat jostakin. Aina on kyse jollakin tavalla siitä, kuka on paras. Kuka tietää eniten, kuka reagoi nopeiten, kuka taktikoi ovelimmin, kuka esiintyy hauskimmin, kuka on missäkin lajissa milloinkin taitavin ja paras. Usein näissä kilpailuissa palkintona on raha tai joku muu konkreettinen menestys. Kilpailijat kisaavat suurista rahavoitosta tai vaikka mahdollisuudesta päästä suuremman yleisön eteen ja tietoisuuteen omien taitojensa edustajana, luomaan unelmauraansa.

Maajussille morsian -ohjelmassa palkintona on rakkaus, parisuhde. Siinä kilpaillaan elämänkumppanista. 
Joo joo, tiedän kyllä, ettei varmasti monikaan mene sinne oikeasti tavoittelemaan loppuelämän kestoista liittoa, ja että nekin, jotka menevät, menevät ihan vapaaehtoisesti, eikä minun siis pitäisi tästä vetää herneitä nenääni.
Mutta silti. Ohjelman idea, lähtökohta on kuitenkin se, että yksinäinen ihminen löytäisi rakkauden.
Yhdellä tilalla on kolme naista tai miestä kisaamassa yhdestä mahdollisesta kohteesta. Se joka on paras, voittaa.
Se, joka ei ole paras, mutta joka silti haluaisi voittaa, ja erehtyy tuomaan sen avoimesti esiin, asetetaan tuotantotiimin parhaiden kykyjen mukaan julkisesti naurunalaiseksi. Hänen tyhmyydellään ja naiiviudellaan retostellaan minkä pystytään, siitä otetaan kaikki irti. Draamaa pyritään kaikin tavoin hakemaan sieltäkin, missä sitä ei ole.

Ja joo joo, viihdettähän se vain on.
Mutta sairasta. 
Ja joo, teen taas täysin turhasta asiasta liian suuren numeron.
Mutta silti se vain on mielestäni s-a-i-r-a-s-t-a ja jonkinlainen tiivistetty kuva ihmisen, viihteenkuluttajan, olemuksesta.

Olen lisäksi tänään vihainen kaikille ja kaikesta.
Ei mulla muuta.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti